tisdag 15 juli 2014

Var har våra pengar tagit vägen?

Förut hade vi ett väldigt billigt boende och helt okej inkomster men lyckades trots det inte att spara ihop ett enda öre. Pengarna var oftast slut en vecka innan löning, ibland två. Vid några tillfällen har vi tagit privata lån från familj och vänner för att vi inte hade ett enda öre kvar. Tidvis fick vi något infall och la undan åtminstone två tusen, men vi var snabbt där och nallade igen.

Var tog då pengarna vägen? Jo, vi reste utomlands fast vi visste att pengarna skulle vara slut när vi kom hem. Vi gick och handlade på affären fast vi hade mat hemma, vi var bara inte sugna på det som fanns.Vi åt ute på restaurang och kunde spendera de två sista hundralapparna på den lokala pizzerian. Vi hade en väldigt slapp attityd och tänkte att det ordnar sig ändå. Visst gjorde det, men ångesten över att inte ha en ekonomisk trygghet är inte värd all pizza i världen.

Jag tror att vi misslyckats gång på gång för att vi inte hade verktygen för att lyckas och vi hade inte heller klara och tydliga mål.  Nu sparar vi inte för sparandets skull utan vi har tydliga mål. Köpstoppsbloggen gav oss en spark i rätt riktning och hjälpte oss att definiera vad det var  vi ville med vårat sparande. Där fick vi också nys om YNAB (You Need a Budget) som vi tycker är enormt peppande att fylla i planera med.

Vi har blivit chockade över hur fort det har gått! Om cirka ett halvår kommer vi åka utomlands för en tid och när vi kommer hem gör vi det med vetskapen om att bankkontot inte är sinat, tvärtom kommer sparandet hållas igång och vi har till och med en buffert för oförutsedda utgifter. Det kommer inte innebära katastrof för oss med en större oförutsedd utgift och det är så skönt!

Annars pysslar jag i köket med att förvälla pak choy, göra gelé på vita- och röda vinbär och koka olika sorters bönor att göra biffar och röror på.




Lite ätna på av insekter, men vad gör det...

2 kommentarer:

  1. Vad kul att det går så bra för er! Jag gillar verkligen YNAB, ekonomin blir så transparant! man ser precis var pengarna tar vägen och kan verkligen planera!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Ja, det är suveränt! Slår att skriva ner på papper alla gånger!

      Radera