onsdag 23 juli 2014

Leva billigt och må bra


Boken är skriven av Göran NK Torin, en bohem runt 70-strecket som var och grundade miljöpartiet. Den kan läsas från pärm till pärm eller användas som en uppslagsbok med många matnyttiga tips för den sparsamme och miljömedvetne.

Boken är den bästa boken jag läst inom genrén ”sparsamhet”. Den kombinerar ekologi, ekonomi och moral, på ett personligt, opretentiöst och engagerande sätt. Det som urskiljer boken från andra böcker och bloggar, är hans kritik gentemot vanliga banker och kapitalismens konsumentsida. Det finns ett gediget hat för ockerräntor (författaren var hårt skuldsatt under en längre period) och en misstänksamhet gentemot försäljare, banker och reklam. Men även författarens bohemiska, varma natur och medmänsklighet färgar boken.

    ” Den som är satt i skuld är aldrig fri”

Detta är ett axiom som aldrig kan upprepas för mycket. Att vara fri är att äga sina ägodelar, vilket inkluderar en själv och de saker som en har. Idag drar människor på sig skulder för att köpa saker som till exempel en soffa. Det författaren är noga med att påpeka är just hur en skuld hos en bank fungerar från en vanlig persons perspektiv, det hela slutar med att du betalar extra. Räntan läggs på ditt lån och du förlorar på det, alltid. Spara ihop till de pengarna själv istället och köp sedan din soffa. Enkel sanning som tål att upprepas i vårt spekulativa tidevarv.

    ”Du spar bäst genom att inte handla”

Reklammakare ropar ut att du ”tjänar” på att handla diverse produkter på rea, rabatter osv. Men från din hushållsbudgets perspektiv är det endast en förlust att handla. Bästa sättet att spara pengar menar författaren är att inte handla. Vi har försökt ta till oss det och försöker återbruka, låna, köpa begagnat om behöver något. I huvudsak har vi dragit ner på handlandet rejält, istället blir det att göra enkla nöjen och fokusera på annat.

    ”Stabil ekonomi skapar trygghet”

Vi kommer från knapra arbetarklassförhållanden. Båda har arbetat inom bemanningsdjungeln och vet hur det är att ha lite pengar och leva under osäkra förhållanden. Alltså att man inte vet i förhand hur mycket pengar man kan få nästa månad på grund av skiftande arbetstillfällen. Nu lever vi under stadigare förhållanden och har börjat styra vår hushållsekonomi, vilket är mycket enklare när det finns arbete, kontinuitet och en stadig inkomst. Det blir lättare att planera och spara. Det här skänker ett otroligt lugn i hemmet. Vi har en del skulder, men för varje skuld vi betalar av desto friare blir vi. Med planering och flit i ekonomin blir vi trygga och säkra människor.

    ”Odla basföda, humle och fiska ”

Vi har haft turen och fått medlemskap i en lokal odlingsförening där vi odlar lite olika varje år, tidigare har det varit lite mer ”exklusiva” grönsaker då vi tänkt att potatis kan vi köpa billigt i affären under sommaren, likaså morötter, så varför ska man odla det själv? Författaren menar precis motsatsen; att man ska odla enkla basvaror och spara dem för att dra ner kostnaderna. I bokens anda håller vi på och odlar lök och potatis i år, vilket verkligen är att rekommendera, egen färskpotatis är fantastiskt gott och en tacksam gröda som kräver lite skötsel och ger god avkastning, likaså jordärtskocka, gullök och scharlottenlök. Kålrot ska vi testa nästa år vilket ska vara en bra basvara enligt boken.

Det som skiljer oss från författaren är att han bor på landet med tillgång till jordkällare, stor tomt och mycket areal att odla på. Vi är precis motsatsen vilket gör att vi inte kan odla lika mycket som vi skulle vilja. Dock uppskattar vi att avkastningen på vår lilla areal påverkar vår matbudget under sommaren och det är givande för själen och naturen.

Nästa år ska jag börja odla egen humle för öltillverkning som båda jag och författaren gillar. Egen öltillverkning är billigt och gott! Efter att ha läst ”all världens humle” på svenska hembryggarföreningens hemsida, samt en uppsats om humleodling har jag bestämt mig för att odla Tettnanger nästa år vilket ska vara en sort som ska fungera väl i vårt klimat och kan fungera i många olika sorters öl. Det kommer bli spännande!

Vi har sen en tid tillbaka börjat göra egen öl, även om den är inte perfekt är den fullt drickbar. I likhet med författaren gör vi detta på grund av att vi gillar öl och för att vi vill bli sparsamma. Vi tänker successivt byta ut köpesöl med egen öl. Just nu ligger 20 liter och bubblar frenetiskt i ett jäskärl.

Fru sparsam är en hejare på att fiska med metspö. Jag är dock helt okunnig så vi har köpt ett billigt metspö från ÖB som vi ska ge oss ut och fiska med i sommar. Det ska finnas fiskeplatser i närheten av oss, vi har inte kommit iväg än men det ska ske. Vore roligt och sparsamt om man får något på kroken!

I övrigt nämner författaren att campa i skogen, fjällvandra, att besöka naturplatser i ens omgivning är bra förströelser. Det gillar vi! Vi bor i ett land där just camping och fjällvandring är billigt, bra för hälsan och en skyddad rättighet som vi bör bruka och förvalta. Vi älskar att fjällvandra, det var mamma som drog med pappa sparsam ut på fjället och det var en otrolig upplevelse som vi ska återuppleva när vårt barn har blivit lite större. Vi var också ute och tältade för ett tag sen med vårt lilla barn, det gick jättebra. Kändes otroligt ”somrigt” att vara ute och campa i den vilda skogen. Det kostade oss ingenting, hur många semestrar kan man säga det om?

När det kommer till natur- och kulturplatser i vår omgivning så såg vi några på vår vandring, men vi har också fått tips om en app där man får information om runstenar, historiskt intressanta ruiner och naturplatser i ens närområde. Perfekta miniutflykter som inte kostar någonting, är trevligt och man lär sig något på kuppen.

2 kommentarer:

  1. Hej! Vet inte om min kommentar försvann?! Ville bara säga att jag hittat hit via köpstoppsbloggen och kommer definitivt börja följa bloggen. Undrar vad det är ni spar till? Ekonomisk frihet? Resa? Nyfiken :)
    Med vänlig hälsning, Jenny

    SvaraRadera
  2. Kul att du vill följa oss!
    Vi ska knåpa ihop ett blogginlägg om våra sparplaner ikväll eller imorgon, så håll i hatten! :)

    SvaraRadera