tisdag 1 juli 2014

Första inlägget - om oss

Vi är ett par med ett barn under året. Båda är runt 30-strecket och har tillsvidareanställning, en utav oss som kommunal lägre tjänsteman och den andra jobbar inom vården. Vi har arbetarklassbakgrund och bor i en förort söder om stan. Innan det här året har vi levt hand till mun och inte lyckats spara en krona. Den ene har maxat CSN, för en examen som ligger och dammar, och har också en skuld till ett kreditbolag på runt 20 papp.

Vi började se över vår ekonomi när teststickan visade positivt, vi hade inte planerat att skaffa barn och visste inte om vi skulle ha råd. Vad kostar ett barn? Vad händer om vi blir av med våra arbeten? Kommer vi ha förutsättningar för vidareutbildning när tillskottet kommit?
Om vi skulle behålla barnet ville vi skapa de bästa förutsättningarna för våran framtid tillsammans. Sagt och gjort, olika kalkyler skapades i enlighet med konsumentverkets siffror. Det visade att vi faktiskt skulle ha råd.!Vi bodde då i en liten etta men fick snart tag i en mycket större och fräschare tvåa. Den är också väsentligt dyrare, nästan dubbelt opp!

I samma veva som vi flyttade köpte vi också en hel del nya prylar. En väldigt stor tv, ett maffigt bord med sex stolar för sex tusen och en sängram och nya bäddmadrasser för tolv, en fåtölj och liten soffa. Ja, en hel del annat också.

Det var ett år sen. Nu har vi kommit lite på andra banor, idag betalade vi till exempel av ett lån på 26 tusen. Det lånet var uppe på 50 tusen i början av det här året. Vi har kunnat gjort det här för att vi sålt av alla saker som vi köpte i någon slags "skapa-ett-skitbra-liv-till-vårt-barn-iver".

Om en månad flyttar vi till en etta igen, för att spara pengar och för att betala av lån. Spara pengar ska vi göra för att uppnå våra drömmar, så det finns ett syfte. Mer om det i nästa inlägg.

2 kommentarer:

  1. Vad duktiga ni är! Och skönt att båda är med på tåget!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Det hade inte varit genomförbart om vi båda inte var med på det.

      Radera