tisdag 22 juli 2014

Gemensam ekonomi

När vi flyttade ihop hade vi en delad ekonomi vilket vi tyckte fungerade bra. Vi delade på den billiga hyran, bredbandet och elen, övriga räkningar för sig och det vi hade kvar spenderade vi. Den ena mer på mat och den andra mer på nöjen. En fick göra vad som helst med sina egna pengar utan att den andra kunde säga något om saken, även om det innebar att den ena blev pank och sedan levde på den som hade lite pengar kvar.

För det mesta fungerade det här systemet men det kunde ibland bli lite småtjafs om att man upplevde att man köpt all mat den månaden medans den andra inte bidragit alls. Men eftersom ingendera förde bok över den egna ekonomin eller hade insyn i den andras så levde vi i någon slags ekonomisk demens.

Efter att vårt barn kom till världen så har vi valt att ha en gemensam ekonomi och för över pengarna på ett och samma konto. När vi började med det insåg vi att vi hade mer pengar att röra oss med än vi trott.
YNAB har också gjort att vi har mer insyn och ser var pengarna tar vägen.

Vår ekonomi har gått från att vara individuell till gemensam vilket har öppnat upp för många samtal och reflexion. Vi kan nu ta gemensamma och välgrundade beslut om vår ekonomi tillsammans. Det har också resulterat i att vi kan tänka långsiktigt och att vi ser värdet i pengar, nu är vi ett sammansvetsat team som arbetar mot ett gemensamt mål!

1 kommentar:

  1. Kul att läsa om att gemensam ekonomi funkar så bra för er.

    Vi hade också den variant av delad ekonomi som ni beskriver, men vi upplevde ganska snabbt att de där "egna" pengarna var onödiga så nu har vi helt gemensam ekonomi och det är så skönt att slippa tänka på vem som betalar vad utan att allt betalar VI.

    SvaraRadera