torsdag 4 september 2014

Varför spara?

Idag ställde Frivid42 frågan varför en ska superspara.

Vi vill spara. För oss handlar det om att vi aldrig tidigare i våra liv lyckas spara ihop en enda krona. Som så många andra hade vi ett månadssparande som vi var och nallade på i slutet av varje månad. Varje gång en oväntad utgift dök upp var vi tagna på sängen och visste inte hur vi skulle hantera det. Även fast vi hade mindre pengar att röra oss med så förändrade vi inte våra konsumtionsvanor. Vi var som låsta i våra mönster. Nu har vi aktivt tagit ett val, mycket tack vare att vi fick ett barn och började tänka på framtiden på ett helt annat sätt. Vi har ett helt annat ansvar nu och vi vill känna oss trygga. Om en blev av med jobbet så skulle det inte innebära katastrof.

Lite som när en vill kick-starta en viktnedgång med pulverdiet och vill se snabba resultat för att få motivation att fortsätta har vi supersparat och sålt av prylar för att få se pengahögen bli större på banken. Det i sig har utmanat våra tankegångar och tidigare mönster på ett hälsosamt sätt. Till skillnad från att bara agera på första impuls har vi har börjat ställa frågor kring vårat beteende . Är det här ett genuint behov? Kan vi klara oss utan det? Varför vill jag det här? Varför gör/gjorde jag så? etc.

När vi började ta itu med vår ekonomi förstod vi snabbt att den som är skuldsatt aldrig är fri, och som Frivid42 skriver så bör dyra skulder med hög ränta behandlas som en katastrof innan dessa är borta. Tidigare har vi tänkt i banor som "Så länge vi har råd att betala skulden så gör det inget", att lånet i sig har kostat x antal tusenlappar om året är något vi låtsas inte kännas vid.

Så, sagt och gjort, för att vi har supersparat har vi betalat bort lån på 70 000 kronor i år. Det här är för oss en fantasisumma, en summa som är så overklig att vi har svårt att förstå vad vi har åstadkommit. Kvar har vi endast ett csn-lån som vi kommer ha möjlighet att beta av också.

Ytterligare en anledning till att superspara är att jag kommer ha möjlighet att studera utan att ta lån. Här och nu lär vi oss att leva med mindre pengar. Vi lär oss nya mönster.


1 kommentar:

  1. Jag är imponerad av det ni beskriver. Precis som jämförelsen med viktnedgång är det såklart svårare ju mer det finns att "ta av". Att börja på minus med lån och leva-från-lön-till-lön-tänket är en större utmaning än att bara börja spara mer. Ni verkar både målmedvetna och drivna och kommer säkert att klara av era sparmål! Kul!

    SvaraRadera