tisdag 4 november 2014

Tankar kring boende

Vi bodde i en etta, flyttade till en tvåa och nu är vi tillbaka i en etta igen. Vi bytte upp oss för att sedan byta ner oss.

Vi har pratat en del om det och har aktivt valt att inte skriva till exempel på facebook att vi flyttar till en mindre lägenhet. Varför? Jo, när vi började leta efter mindre så fick vi mycket negativ respons och starka reaktioner. Faktiskt bara en som varit positiv till vårt beslut. Sedan ses det som konstigt att byta ner sig när en egentligen inte måste. I vår tid är det väl meningen att skaffa mer, större, bättre, finare och dyrare.

Vi har också en bebis men just nu kräver hen inte eget utrymme utan vill vara med oss föräldrar, därför ser vi ingen anledning till att barnet ska ha ett eget rum, det kommer hen att få när hen är äldre. Då flyttar vi gärna till en mindre trea, större än 50 kvm känns egentligen onödigt för oss.

Inom snar framtid kommer en av oss börja studera, vilket vi avser klara av utan att ta studielån. I den här lägenheten kommer vår levnadsstandard förbli densamma och vi kommer kunna fortsätta att spara under studietiden. Vi ser det som att vi har den lägenhet vår ekonomi tillåter just nu.

Funderar också på om vi inte också gör det här för att se vad vi har för behov. Vi har till exempel omvärderat en av våra framtidsdrömmar. Den om att bo i ett hus lite avsides. Vi vill bo enklare, smidigare och nära till jobb, skola och affärer. Att bo i hus medför resekostnader, tid att ta sig till och från, fix och underhåll med hus och trädgård.

Det här är någonting smått revolutionerande för mig, jag har så länge jag kan minnas haft en dröm om ett eget hus. Den drömmen är som bortblåst och jag tänker helt annorlunda. Pengarna som vi först tänkte att vi skulle lägga på boende vill vi nu hellre lägga på upplevelser av olika slag. Vi ska också fundera på ett pensionssparande men vi har inte tillräckligt med kött på benen än. Vi har inte än formulerat vad vi vill, om det är att gå i tidig pension, kunna vara ledig delar av året eller kunna gå ner i arbetstid.

Snart åker vi också på långresa och den här lägenheten är enklare att hyra ut, den är billigare och vi hamnar inte i ett lika utsatt läge om hyresgästen bestämmer sig för att inte betala hyran.

1 kommentar:

  1. Hej!
    En intressant fråga är från vilken ålder ni tänker att barnen sova i eget rum?
    Det som vi har märkt är att för att få barne att sova hela natten krävdes det att han skulle sova i eget rum. Både för att vi vaknade honom och för att det luktade "mat" då Madame Spartankar hammade (och do ville lillen få bröstet som tröst). Det tog ganska kort tid för honom att sova från 19h till 09 utan att vakna från att han flyttade till eget rum. Då lärde han snabb att koppla ihop sina somncykel vilket är svårare om han känner att det finns foräldrar bredvid när han vaknar mellan varje somncykel.

    SvaraRadera